Elbilar med solceller: Så laddar du bilen med solenergi
Tänk att kunna ha ett eget ekosystem hemma där du kör en elbil som drivs utav solenergin som du producerar på taket. Men hur kan man uppnå detta och vad bör man tänka på?
Häng med i denna artikel där vi lär dig mer om att kombinera en elbil med solceller!
Kan man ladda en elbil med el från solceller?
Det går utmärkt att ladda en elbil med elektricitet som produceras utav din solcellsanläggning om du har en laddbox till din elbil hemma. Eftersom att laddningsenheten ansluts till fastighetens elnät kommer även denna kunna använda solenergin som produceras av dina solceller.
Detta gör att du laddar din elbil helt gratis med energi från solens strålar. En normal solcellsanläggning inte kan lagra någon energi av sig själv, vilket innebär att du behöver ladda din bil samtidigt som solcellerna producerar som mest energi vilket är under dagen.
Om du däremot investerar i ett solcellsbatteri kan du lagra den solel som produceras under dagen för att kunna ladda din elbil på kvällen eller natten när solen inte längre skiner.
Hur mycket el förbrukar en elbil?
En elbil drivs av ett huvudbatteri som man laddar upp hemma med exempelvis en laddbox eller vid laddningsstationer runt om i Sverige.
Med ett fulladdat batteri kan du normalt köra mellan 15 mil upp till 30 mil innan batteriet behöver laddas igen. Normalt så brukar ett batteri för elbilar ha en kapacitet som är på runt 30 kWh.
En elbil brukar förbruka mellan 1,5 upp till 2 kWh per mil. Det innebär att om elförbrukningen för elbilen är 2 kWh per timme och batteriets totala kapacitet är 30 kWh så kan du normalt köra 15 mil innan elbilen behöver laddas.
Men det finns flera parametrar som kan påverka ovanstående kalkyl. Om det är kallt ute så kommer det krävas en del energi för att värma upp bilen vilket innebär att du inte kan köra lika långt på ett fulladdat batteri under vintertid.
Är det ekonomiskt att äga en elbil?
Att äga en elbil är i längden väldigt ekonomiskt, även om inköpspriset är dyrare än för en vanlig bil. Att ladda ett batteri på en laddningsstation kostar cirka 5 kronor per kWh. Det innebär att om du har ett batteri på 30 kW så kostar det 150 kronor att ladda batteriet fullt.
Detta gör att den totala kostnaden för att köra din elbil är 10 kronor per mil, då ett batteri på 30 kW ungefär räcker för en färd på 15 mil.
Om du laddar din elbil hemma istället så hamnar priset för driften av din elbil på cirka 3 kronor per mil istället, vilket är mer ekonomiskt. Har du också en solcellsanläggning hemma så kan du ladda din bil helt gratis under de tider som din solcellsanläggning producerar el.
Finns det elbilar drivna av solceller?
Även om det finns bilar som idag har solceller installerat på biltaket så producerar inte dessa solceller tillräckligt med energi för att driva bilen.
Bilar med solceller på taket använder dessa solceller för att driva exempelvis klimatanläggningen i bilen, vilket innebär att man kan spara in en del på huvudbatteriet, vilket i sin tur ger bilen energi att köra ytterligare någon mil extra.
I övrigt så gör egentligen inte solceller på en bil någon större nytta, ännu, men utvecklingen går fortfarande framåt. I videon nedan kan du se en väldigt intressant video om Lightyear One, en bil som delvis är driven på solel.
Vanliga frågor
Hur många solpaneler krävs för att ladda en elbil?
Det krävs generellt mellan 6–12 solpaneler för att ladda en elbil. En normalstor solcellsanläggning har ungefär 30 solcellspaneler.
Hur lång tid tar det att ladda sin elbil med solceller?
Det tar normalt mellan cirka 5–7 timmar att ladda sin elbil hemma med en laddbox. Att ladda sin elbil med solceller tar exakt lika lång tid som att ladda sin elbil med ström från elnätet.
Kan jag ladda min elbil med solceller när det är skuggigt?
Ja, du kan fortfarande ladda din elbil med solceller när det är skuggigt. Skugga minskar den mängd el solcellsanläggningen producerar, men laddboxen tar ström från elnätet ifall den inte får tillräckligt med el från solcellsanläggningen.
Kan jag ladda min elbil med solenergi på natten?
Ja, om du har solel lagrad i ett solcellsbatteri kan du det. Men om din solcellsanläggning inte har någon batterilagring kan du inte det.