Solceller bäst i test 2025: Vilka är de bästa solpanelerna?

av Peter Ahrberg Uppdaterad januari 02, 2025
solceller bäst i test

När det är dags att installera en solcellsanläggning på din fastighet är det viktigt att du jämför olika alternativ på marknaden.

Vilka solceller är då bäst i test? I denna artikel ger vi dig tips på hur du ska tänka när du väljer solpaneler till din fastighet.

Genom att jämföra kan du hitta de solpaneler som ger dig mest effekt för pengarna men också de som passar din fastighet bäst.

För att få ut den bästa avkastningen på din investering bör du också jämföra produkternas livslängd, hållbarhet och garantier.

Vilken typ av solceller är bäst?

bästa solcellerna i test

De bästa solcellerna på marknaden just nu är monokristallina solpaneler. Denna typ av moduler ger mest effekt för pengarna, samtidigt som de är estetiskt tilltalande för många med sin helsvarta färg. Många solcellsinstallatörer marknadsför denna typ av panel som premiumpaneler.

Snabbfakta om monokristallina solpaneler:

  • Ofta helsvarta till färgen.
  • Hög verkningsgrad & effekt på cirka 15-23%.
  • Passar bra i Sverige då de kan producera solel trots låga mängder solljus.

Vill du veta vilken leverantör som kan ge dig den bästa offerten på solceller? Skapa en förfrågan på 2 minuter så får du inom kort återkoppling från upp till 3 solcellsföretag i din kommun.

Vilka solpaneler är bäst i test?

Om man jämför alla solceller som finns på marknaden idag är Sunpower Maxeon 6 bäst i test. Denna solpanel har en verkningsgrad på hela 22.8% med en toppeffekt på 440 W, vilket gör den till den mest effektiva solcellspanelen på världsmarknaden just nu.

Dessvärre säljs inte solpaneler från denna tillverkare i Sverige. Om du begär in offerter via vår tjänst kan du i din förfrågan ange att du önskar så effektiva solpaneler som möjligt, så kommer upp till tre lokala solcellsföretag att återkomma med sina bästa erbjudanden.

Jämförelse av solpanelsmodeller

Nedan kan du se en jämförelse av de 20 bästa solpanelerna på världsmarknaden just nu. Notera att vi inte kan garantera att alla fabrikat i testet finns tillgängliga att köpa i Sverige.

Eftersom att kostnaden kan variera mycket mellan leverantörer har vi valt att inte lista något pris. Innan du går igenom vår jämförelse är det bra om du känner till följande begrepp:

Toppeffekt är den maximala effekten en enskild solpanel kan leverera under de bästa förutsättningarna.

Verkningsgrad anger hur effektiva solcellerna är, det vill säga hur många procent utav solens energi som solpanelen kan omvandla till solel.

Tillverkare

Modell

Toppeffekt

Verkningsgrad

Sunpower

Maxeon 6

440 W

22.8 %

LG Solar

Neon R

380 W

22.0 %

Rec Solar

Alpha Pure

405 W

21.9 %

Panasonic

Evervolt

380 W

21.7%

Silfab Solar

Elite BK

405 W

21.4 %

Jinko Solar

Tiger N-type 66TR

410 W

21.4 %

Futura Sun

FU 360 M Zebra

360 W

21.3 %

Hyundai

HiE-S400UF

400 W

21.3 %

Trina Solar

Vertex S

405 W

21.1 %

Spic Solar

Andromeda

355 W

21.0 %

Astronergy

Astro 4 Semi

380 W

20.9 %

Qcells

Q.Peak DUO ML-G9

390 W

20.8 %

Yingli Solar

YLM 120

380 W

20.8 %

Winaico

WST-375MG

375 W

20.6 %

Longi Solar

Hi-MO 4

375 W

20.6 %

Solaria

Power XT

370 W

20.5 %

Canadian Solar

HiDM CS1H-MS

345 W

20.4 %

Phono Solar

TwinPlus M4-9B-R

375 W

20.4 %

JA Solar

JAM60S10

375 W

20.2 %

Seraphim

SII – Shingled

365 W

20.2 %

Att tänka på när du väljer solceller

Nedan skriver vi om 3 saker som är viktiga att tänka på när du väljer solpaneler, så att du kan vara säker på att du gör den bästa möjliga investeringen.

1. Välj certifierade solpaneler

När du ska köpa solceller till din fastighet ska du alltid välja solcellsmoduler som är certifierade då det kommer till hållbarhet och säkerhet.

De certifieringar som solpanelerna ska uppfylla är IEC 61215 och IEC 61730, vilket är certifieringar som gäller i samtliga europeiska länder. Du kan läsa mer om dessa certifieringar nedan:

IEC 61215. IEC 61215 är en certifiering som ges till de produkter som har testats och som uppfyller kraven för hållbarhet då det gäller produktens konstruktion. Det innebär bland annat att produkter som erhållit denna certifiering uppfyller krav på långvarig drift i de klimat som de ska användas i.

IEC 61730. Certifiering enligt IEC 61730 innebär att den solpanel som har testats uppfyller kraven för säker elektrisk och mekaniskt drift under sin livslängd. Produkterna är testade för bland annat risker för elektriska stötar, miljöbelastning, mekanisk stresstålighet och även utsatts för en allmän inspektion.

2. Jämför pris per watt

När du ska jämföra kostnad på solceller ska du jämföra priset utifrån effekten. Effekten mätts i watt och om du investerar i en solcellsanläggning på 10 kW kommer du att kunna producera cirka 10 000 kWh per år.

Priset för ett solcellspaket på 10 kW är cirka 160 000 kronor, vilket innebär att priset för varje kiloWatt blir 16 000 kronor, eller 16 kronor per watt.

När du jämför priser per watt från olika offerter behöver du tänka på att du endast kan få en rättvis jämförelse om du jämför priserna för två lika stora solcellsanläggningar. Detta på grund av att priserna per watt blir lägre juste större anläggningen är.

3. Se över leverantörens garantier

När du ska investera i solenergi är det viktigt att du kontrollerar de garantier som medföljer hos respektive leverantör. Eftersom solceller kan vara ganska kostsam investering behöver du kontrollera att du erhåller de garantier som du behöver för att vara säker på att de produkter som du köper håller med tiden.

Det finns normalt tre olika garantier som du får då du köper och får en solcellsanläggning installerad:

  • Installationsgarantin innebär att i det fall solcellerna inte fungerar som de ska på grund av att installationen inte är korrekt utförd så ska leverantören kostnadsfritt åtgärda detta under garantitiden. Installationsgarantin brukar normalt sett gälla i 10 år.
  • Produktgarantin brukar normalt gälla i 10-15 år. Skulle en produkt gå sönder eller sluta at fungera under denna tid så har du rätt att erhålla en ersättningsprodukt.
  • Effektgarantin innebär att leverantören garanterar att de solceller som du har köpt kommer att klara av att leverera en viss effekt under hela sin livslängd. Därför gäller en effektgaranti vanligtvis under 25 år, vilket anses vara en solpanels normala livslängd.

Vilken är den bästa solcellsleverantören?

Vilken som är den bästa solcellsleverantören för just dig beror helt på dina önskemål och geografiska plats. Det finns i dagsläget hundratals solcellsföretag i Sverige som jobbar med försäljning och installation utav solceller.

Kanske är solpanelernas effekt viktigt för dig, eller så är det priset på solcellsanläggningen. Oavsett vad du söker kan du genom vår tjänst komma i kontakt med seriösa solcellsleverantörer från hela landet, för att jämföra deras erbjudanden och låta dem slåss om att ge dig den bästa offerten.

Vanliga frågor

Hur stor är skillnaden mellan bäst i test-solceller och standardsolceller?

Skillnaden mellan bäst i test-solceller och standardsolceller är främst att verkningsgraden och maxeffekten är något lägre för standardsolceller jämfört med solceller som är bäst i test.

Det är också vanligt att standardsolceller är mer prisvärda än solceller som är bäst i test då de volymtillverkas i större skala.

Vad säger experter om de solceller som är bäst i test?

Experter som EcoWatch pratat med säger att det är fascinerande hur bra dagens bästa solceller är, men de säger samtidigt att nästan alla konsumenter är beredda att köpa solceller som är “näst bäst” så länge man får mycket för pengarna.

De poängterar också att solceller i labbmiljö har kommit upp till en verkningsgrad på nästan 40 %, så förbättringspotential finns jämfört med de solceller som är bäst i test idag.

Hur påverkas återbetalningstiden vid köp av bäst i test-solceller?

Det beror på hur prisvärda de bäst i test-solceller du skaffar är. Skaffar du omotiverat dyra bäst i test-solceller som ger dig lite för pengarna ökar återbetalningstiden, men köper du solceller som både är bra och billiga sjunker återbetalningstiden. Att jämföra pris per watt är viktigt i detta sammanhang.

Vilka tekniska innovationer har solceller som är bäst i test?

De viktigaste tekniska innovationerna för bäst i test-solceller är att maxeffekten och verkningsgraden är särskilt hög. Dagens bäst i test-solceller har vanligtvis också tunnare metallramar än standardsolceller.

Skribent:
Dela på sociala medier