Monokristallin eller polykristallin: Vilka solceller ska man välja?

av Peter Ahrberg Uppdaterad maj 29, 2024
monokrystallina och polykristallina solceller

Om du kommit lite längre i processen att köpa och installera solceller har du säkert stött på begreppen standardpaneler och premiumpaneler.

När man pratar om standardpaneler syftar man oftast på polykristallina solceller, som är den lite billigare varianten med mindre verkningsgrad.

Det som ofta kallas premiumpaneler är istället monokristallina solceller, vilket är den typ av solpanel som har lite högre effekt men som är något dyrare.

Om solceller

Det finns flera olika typer av solceller men de två vanligaste är monokristallin och polykristallin som båda är tillverkade i kisel men som har olika strukturer.

En solpanel har en baksida som är tillverkad i tedlar, vilket är ett syntetiskt material som har en hög tålighet.

Framsidan av en solpanel består av transparant glas som är värmebehandlat. När solen strålar når solcellspanelens framsida så skapas en elektronisk spänning mellan solpanelens framsida och baksida.

Denna spänning fångas upp av en metallwire som sedan för strömmen genom den seriekopplade elkabeln vidare till en växelriktare som omvandlar likströmmen till växelström.

Växelström kan användas direkt av fastigheten och den elektricitet som produceras och inte används för stunden går vidare ut på elnätet för försäljning.

Om polykristallina solceller

Polykristallina solceller

Polykristallina solceller är tillverkade av kisel och i dessa solceller så sitter kristallerna oorganiserat på skivan samtidigt som kiseln som används är mer oren, vilket ger panelen en blåaktig färg.

Polykristallina solceller, även kallat standardpaneler, var det vanligaste alternativet förr då man installerade solceller för privata fastigheter eftersom de helt enkelt var billigare.

Det är idag väldigt svårt att få tag på polykristallina solceller då monokristallina solceller ger mer för pengarna och därför har tagit över marknaden.

Polykristallina solpaneler var tidigare ett bra val om du hade en stor yta att installera din solcellsanläggning på, exempelvis vid en markinstallation. Men numera är det alltså monokristallina solceller som dominerar.

Fördelar

  • Fördelarna med polykristallina solceller är att de är billigare att köpa än de monokristallina solcellerna.

Nackdelar

  • Polykristallina solceller har inte samma verkningsgrad som monokristallina solceller. Dessutom har de en sämre upptagningsförmåga då solen inte lyser starkt, är molnigt eller då det regnar.

Om monokristallina solceller

Monokristallina solceller

Monokristallina solceller, även kallat premiumpaneler, har alla kristaller i skivan arrangerade i samma riktning vilket bidrar till en högre verkningsgrad.

Man känner enkelt igen dessa solcellspaneler genom dess svarta färg och silverram.

Monokristallina solceller har en bättre upptagningsförmåga än polykristallina solceller vilket innebär att man får ut en högre effekt då det är molnigt eller regnar.

Denna typ av solpanel är att föredra om du tänkt mikroproducera solel då

Fördelar

  • Man får ut en högre verkningsgrad med monokristallina solceller än vad man får med polykristallina solceller.
  • Monokristallina solceller klarar av att fånga upp solens bestrålning bättre då det är molnigt, regnar eller då solens strålar inte är så starka. Det ger överlag en bättre effekt än vad man får med polykristallina solceller.

Nackdelar

  • Kostnaden för att installera en solcellsanläggning med monokristallina solceller är högre än då man väljer polykristallina solceller.

Vilken typ ska man välja?

Monokristallina solceller har helt tagit över och är i princip det enda du kan välja på som privatperson som vill ha solceller på taket. Polykristallina solceller är nästan helt utfasade.

Vanliga frågor

Vilka alternativ finns till mono- och polykristallina solceller?

De mest populära alternativen är tunnfillmssolceller, PERC-solceller och solceller i perovskit.

Men bra att ha i åtanke är att polykristallina solceller och monokristallina solceller tillsammans har en marknadsandel på omkring 97 %, så inga andra solcellstyper kan mäta sig med dem.

Måste jag skaffa monokristallina solpaneler?

Ja, du har i princip bara monokristallina solceller att välja på ifall du vill ha solceller på taket.

Monokristallina solceller är mer effektiva och prisvärda än polykristallina solceller, så nästan inga svenska solcellsinstallatörer köper in polykristallina solceller längre.

Har monokristallina eller polykristallina solceller samma livslängd?

Ja, monokristallina solceller och polykristallina solceller har ungefär samma livslängd. Mycket skiljer sig solcellerna emellan, men livslängden är närmast identisk.

Skribent:
Dela på sociala medier