Fallgropar med solceller: Exempel och åtgärder
När man funderar på att skaffa solceller finns det många fallgropar att hamna i. Här berättar vi om de vanligaste fallgroparna samtidigt som vi tipsar dig om hur du undviker dem, alternativt tar dig ur dem.
5 fallgropar med solceller
1. Du konkurrensutsätter inte leverantörerna
2. Du läser inte på ordentligt om solceller
3. Du kontrollerar inte skicket på ditt tak
4. Du säljer solel till fel bolag
5. Du glömmer kontrollera om bygglov krävs
Nedan berättar vi om de fallgropar vi precis nämnt i mer detalj:
1. Du konkurrensutsätter inte solcellsleverantörerna
Det är mer populärt än någonsin tidigare att installera solceller. Tack vare det är konkurrensen inom solcellsnischen mycket stor, vilket är bra för dig som konsument.
Men bara för att konkurrensen är stor betyder inte det att du får ett prispressat solcellssystem hos första bästa leverantör.
Lösning: Jämför solcellsofferter
För att konkurrensutsätta solcellsleverantörerna rekommenderar vi att du beställer och jämför solcellsofferter hos oss. Det är gratis att göra det och du förbinder dig inte till någonting.
2. Du är för dåligt påläst om solceller
Att veta hur en solcellsanläggning fungerar i detalj är inte något krav, men att ha vetskap om grundläggande fakta om solceller är en bra idé.
Med rätt kunskap kan du utvärdera och jämföra solcellsanläggningar på ett bättre sätt, för att nämna en fördel med att göra sina egna efterforskningar.
Lösning: Lär dig det viktigaste inom solceller
Att lära dig vad solceller är, vilka förutsättningar ditt tak har för solceller och vilka fördelar och nackdelar som finns med solceller är i många fall tillräckligt. För att lära dig allt du behöver veta inför ditt köp, läs gärna vår kompletta guide för solceller.
3. Du kontrollerar inte skicket på ditt tak
För att kunna installera solceller på taket är det viktigt att det är av bra kvalitet och i bra skick. Att installera en solcellsanläggning på ett gammalt och i värsta fall läckande tak är något som leder till problem i det långa loppet.
Lösning: Ta reda på hur bra tak du har
Att anlita en expert som kontrollerar skicket på ditt tak är en god idé. Inspektören kan då utvärdera om taket har en så pass lång livslängd att det är värt att installera solceller på det.
Värt att veta är att om taket är i dåligt skick får man ofta rekommendationen att byta tak och skaffa solceller på samma gång. Så ett tak i dåligt skick är alltså inget hinder för att skaffa solceller.
4. Du väljer att sälja el till fel elbolag
Den el du inte producerar själv i din villa matas ut på elnätet, vilket du får betalt för. Hur mycket betalt du får för din solel beror främst på vilket elbolag du säljer din solel till.
Lösning: Jämför hur mycket elbolagen betalar
Du kan ta reda på hur det går till att sälja solel genom att besöka vår informationsartikel om det.
5. Du kontrollerar inte om bygglov krävs
Om anläggningen följer din villas form och lutning krävs i regel inget bygglov för solpanelerna. Men det finns tillfällen då antingen en bygganmälan eller ett bygglov krävs, så du måste kontrollera vilka förutsättningar som gäller för solcellsinstallationer där du bor.
Det är du, och inte installatören som ansvarar för att en bygglovsanmälan skickas in och beviljas om det krävs.
Lösning: Kontakta kommunens byggnadsnämnd
Din kommuns byggnadsnämnd hjälper dig gratis med frågor som rör bygglov och bygganmälan för solceller. Kontakta dem, ge dem all viktig information så kommer sannolikt allt lösa sig.
En sak du behöver tänka på är dock att vissa områden har detaljplaner som bestämmer om du får installera solceller eller inte.
Kommunens byggnadsnämnd brukar ha koll på det, men det skadar inte om du gör dina egna efterforskningar och läser detaljplanen själv (om det finns någon detaljplan för det område där du bor).