Laddbox hemma: Information & pris

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 22, 2024

Med en laddbox hemma kan du enkelt och smidigt ladda din elbil. Den installeras vanligtvis i anslutning till ditt garage och om du har en solcellsanläggning på taket som producerar el från solens strålar kan du låta din laddbox ladda din elbil med solenergi.

I denna artikel kan du läsa mer om hur det är att ha en laddbox hemma och hur det fungerar.

Vad är en laddbox?

En laddbox är precis vad det låter som: en box som används för att ladda elbilar. Den är en hårdvara som är framtagen just för laddning av elbilar och för laddhybrider. Fördelen med en laddbox är att den gör det säkrare och snabbare att ladda din elbil i jämförelse med om du använder ett vanligt eluttag.

Hårdvaran innehåller flera elektriska komponenter som ser till att laddningen av din elbil blir så säker som möjligt. De allra flesta innehåller en jordfelsbrytare men även DC-skydd som gör att det inte sker något likströmsläckage.

Man skulle alltså kunna säga att laddboxen är ett alternativ till eluttaget som är till för att ladda elbilar. Förutom att det är säkrare och snabbare än att ladda via eluttaget så finns det många andra fördelar: det kan även bli billigare och många gånger enklare. Vi kommer förstås att återkomma till detta.

Kan man ladda bilen i ett vanligt vägguttag?

När du köper en elbil får du ofta med en kabel för att ladda i ett vanligt vägguttag. Denna kabel kallas ofta för nödladdare eller reseladdare och är precis som det låter ett alternativ du bör använda när du inte har tillgång till en riktig laddstation eller laddbox.

Nackdelen med att ladda bilen i det vanliga vägguttaget är det inte är dimensionerat för att ladda en elbil utan blir lätt överbelastat vilket i värsta fall kan leda till brand. Om du trots allt måste ladda din elbil i det vanliga vägguttaget, se till att ställa ned din laddeffekt.

Detta kommer göra att det tar längre tid att ladda, men risken för överbelastning minskar.

Hur fungerar en laddbox?

Det finns olika modeller av laddboxar och exakt hur de fungerar kan variera en del även om de alla gör samma sak. Förenklat kan man säga att en laddbox laddar din elbil på ett snabbt och säkert sätt eftersom att hårdvaran är utformad för att kunna ta ut mer effekt än ditt vanliga vägguttag.

I mer avancerade modeller kan det ibland finnas en tillhörande app och denna kan användas för att styra och schemalägga laddningen via mobil, surfplatta eller dator. Då kan du till exempel schemalägga så att bilen laddar under den tid på dygnet som elen är billigare, eller när dina solcellerna du installerat producerar som mest el.

Du kan även övervaka laddningen även när du inte är hemma och få dokumentation över elförbrukning.

En annan skillnad mellan olika laddboxar är om laddkabeln är fast eller inte. Ibland är laddkabeln monterad i laddboxen och ibland finns ett uttag där bilens laddkabel kan kopplas in.

Det spelar egentligen ingen roll vilken modell du väljer om man ser till laddeffekt men för vissa kan det vara fördelaktigt att kunna koppla loss laddkabeln.

På så sätt kan du låta bilens egen laddkabel ligga i bagageluckan så att det alltid finns en kabel till hands när du åker iväg och behöver ladda någon annanstans.

Fördelen med att ha en laddbox hemma

laddbox hemma

När du installerar en laddbox hemma så installeras den till en nydragen elledning med en egen säkring. Den har en inbyggd aktiv säkerhet vilket innebär flera fördelar, bland annat att strömmen inte kan slås på innan alla kontakter är inkopplade.

Du betalar mycket mindre per kWh hemma än vad du gör vid offentliga laddpunkter vilket gör det mer ekonomiskt att installera en laddbox i hemmet, inte minst med det nya gröna avdraget som ger dig 50% avdrag för kostnaden av både material och installation.

Hur långt du kan köra på en laddning beror helt på vilken elbil du har, men man kan räkna med cirka 2 kWh per mil, vilket resulterar i en kostnad på cirka 2-3 kronor per mil när du laddar din elbil hemma.

Jämförelsevis kostar det i genomsnitt 4-10 kronor per mil att ladda på en offentlig laddstolpe.

Att ha en laddstation hemma ger dig en bekvämare upplevelse med din elbil, då du inte är beroende av att ladda den längs vägen och riskerar att få slut på batteri.

Vilken effekt ska man välja?

Vilken effekt du kan ha på din laddbox avgörs utav huvudsäkringen i ditt hus. En laddbox på 3,7 kW använder en säkring på 16A i enfas, vilket passar de allra flesta villor i Sverige. Det vanligaste huvudsäkringarna i en villa är nämligen 20A och 25A.

En laddbox på 3,7 kW kan ladda cirka 2 mils bilkörning i timmen, vilken innebär att du efter en natt laddat cirka 20 mil.

Om du är ute efter lite högre effekt så kan du istället välja en enhet med en effekt på 11 kW, vilket behöver en huvudsäkring på 20A och går på trefas.

Det finns ingen fara med att installera en starkare laddbox än vad elbilen kräver, men det är inte nödvändigt och medför extra kostnader då priset för enheten är dyrare ju starkare effekten är.

Vad kostar en laddbox?

Priset för en laddbox varierar förstås men generellt kan man säga att de brukar kosta mellan 5.000 och 12.000 kronor för enbart hårdvaran. Priset beror på sådant som modell, effekt, eventuella tilläggstjänster och så vidare.

Det finns många olika modeller på laddboxar att välja mellan, så gör en noggrann undersökning av marknaden innan du bestämmer dig för vilken du vill ha.

Utöver kostnaden för själva laddboxen så tillkommer förstås installationskostnaden. Även denna kan variera en del, och beror till stor del på förhållandena i och vid ditt hus samt på husets elsystem. I grova drag kan man räkna med mellan 7.000 till 10.000 kronor för själva installationen.

Cirkapriser för laddbox inkl. installation (50% avdrag)
3,7 kW, 1-fas, 16A: 6.000 kr
11 kW, 3-fas, 16A: 8.500 kr
22 kW, 3-fas, 20A: 11.000 kr

Totalkostnaden för att köpa och installera en laddbox kan alltså landa på mellan 12.000 och 22.000 kronor – men detta är bara på ett ungefär och det kan bli både dyrare och billigare beroende på vilken lösning du väljer.

Om du nyttjar det nya gröna avdraget när du köper en nyckelfärdig laddbox med installation kan du dra av 50% på totalkostnaden, vilket innebär att du i slutändan betalar mellan 6.000 och 11.000 kronor för en laddbox hemma inklusive installation.

Hur går installationen till?

Laddboxen sätts vanligtvis upp på väggen i ditt garage. Den kan även sättas på en stolpe utomhus, men då krävs ofta att man gräver ner kabeln vilket medför extra kostnader för grävningsarbete. Hårdvaran ansluts till en egen elledning och ofta får laddboxen en helt egen säkring i proppskåpet.

Installationen är inget man bör göra själv utan man ska anlita en behörig elinstallatör för detta. Ibland kan detta ingå när du köper en laddbox, men ibland ingår det inte och då måste du anlita någon själv.

När du har hittat en firma att anlita så bör du först be om en offert på en helhetslösning, med kontroll av elsystem innan installation samt slutbesiktning och kvalitetskontroll efter installation.

Om det är möjligt så är det en bra idé att installera laddboxen under tak för att minimera risken för fuktskador.

Så fungerar avdraget på 50%

För några år sedan kom ett ”Ladda hemma bidrag” som innebar att man kunde få göra avdrag på halva kostnaden när man installerade en laddbox. Från och med 1 januari 2021 gäller i stället det nya gröna avdraget för de som installerar laddbox.

Det nya avdraget liknar det gamla väldigt mycket och det handlar fortfarande om en kostnadsreducering på 50%. Tidigare låg taket dock på 10.000 kronor, men detta har nu ändrats till 50 000 kronor. Det här innebär att du kan få tillbaka hälften av kostanden när du köper och installerar en laddbox upp till 50.000 kronor.

För att enkelt förklara detta avdrag kan man jämföra det med ROT och RUT, men det här är alltså en egen skattereduktion. Avdraget görs direkt på fakturan utav företaget när du köper din laddbox inklusive installation.

Du behöver alltså inte göra någonting för att få detta avdrag, det är leverantören som sköter administrationen med Skatteverket och det innebär helt enkelt att du bara betalar hälften av kostnaden.

Du kan läsa mer om skatteavdrag för grön teknik på Skattverkets hemsida.

Ladda din elbil med solceller

ladda elbil

För den som har solcellsanläggning är laddbox ett extra bra alternativ, eftersom man kan använda solel för att ladda bilen. Om du redan har en solcellsanläggning så kan du använda denna energi till din laddbox, men om du varken har solcellsanläggning eller laddbox ännu så kan du helt enkelt välja att installera dessa samtidigt.

Många utav solcellsföretagen erbjuder också laddboxar som ett tillbehör, vilket gör att du kan slå två flugor i en smäll och installera allt på samma gång.

Fördelen med att ladda bilen med solel är förstås att det blir billigare. Att använda en laddbox, även utan solceller, brukar också innebära fördelar för ekonomin, inte minst om man väljer att ladda bilen den tid på dygnet då elen är billigast.

Men med solceller blir laddningen ännu billigare, detta är alltså ett bra alternativ för både plånboken och miljön.

Skribent:
Dela på sociala medier