Är solceller en bluff? Svar på vanliga myter om solceller

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 22, 2024

I denna artikel ger vi dig viktiga anledningar till att solceller inte är att betrakta som en bluff.

Är solceller en bluff?

Nej, solceller är inte en bluff. I de allra flesta fall är solceller en lönsam investering som återbetalar sig i genomsnitt på 10-14 år. I Sverige har över 148 000 solcellsanläggningar installerats hittills och den svenska regeringen har beslutat att ge ett avdrag på 20% till de privatpersoner som vill installera solpaneler.

12 vanliga myter om solceller

1. Solceller lönar sig inte

2. I Sverige finns inte tillräckligt med sol

3. Mitt tak passar inte för solceller

4. Solceller är inte miljövänliga

5. Solceller är en brandfara

6. Solceller är fula

7. Solceller funkar inte på vintern

8. Solceller fungerar inte när det är molnigt

9. Solceller kräver för mycket underhåll

10. Solceller skadar taket

11. Solceller håller bara några år

12. Det är bättre att vänta med att köpa solceller

Nedan berättar vi om de myter vi precis nämnt i större detalj.

1. Solceller lönar sig inte

Solceller lönar sig. Återbetalningstiden på ett solceller är mellan cirka 10 och 14 år, och den normala livslängden för en solcellsanläggning är generellt minst 30 år. Så efter 14 år är den solel du producerar ren vinst.

2. I Sverige är solen för svag

I Sverige har vi utmärkta förutsättningar för att producera solel. Sverige har ungefär samma solinstrålning som norra Tyskland, och en sak många glömmer är att solceller producerar solel med hjälp av ljusenergi, inte värmeenergi.

Det innebär att solceller som är installerade i Sverige kan producera rikligt med solel trots att många av årets månader inte är särskilt varma. Extrem värme som man exempelvis har i Afrika ses som en nackdel då allt för hög värme ofta leder till ökat energiläckage i systemet.

3. Taket passar inte för solceller

Att tak inte passar för solceller är ovanligt. Idealt ska solceller på taket vara placerade i söderläge, men om inte det fungerar går öst- och västläge nästan lika bra. En liten minskning i verkningsgraden för solcellerna sker dock vid icke-optimal placering.

Högra träd som skymmer och skymmande byggnader är dock ett hinder för solceller, så det är ingen myt.

4. Solceller är inte bra för miljön

Att solceller inte skulle vara bra för miljön är bara en myt. Det finns en viss miljöpåverkan med solceller vid tillverkningen, transporten och installationen, men när solcellsanläggningen är på ditt tak produceras inga utsläpp.

Den totala energiåterbetalningstiden för ett solcellssystem beräknas vara mellan 2 och 3 år. Den största faktorn som påverkar energiåterbetalningstiden är var solcellerna tillverkades.

5. Solceller är en brandfara

Solcellsanläggningar har en låg brandrisk. En stor anledning till det är för att bara certifierade elektriker får installera solcellssystem i Sverige. Som privatperson får man inte röra någonting på solcellsanläggningen som har med elektricitet att göra.

6. Solceller är fula

Även om smak är subjektivt vill vi säga att dagens solcellspaneler inte är fula. De vanligaste solcellerna går att få i mörkblått och mattsvart. De kallas monokristallina och polykristallina solceller och passar väl in med byggnadens tak.

Idag kan man även installera integrerade solceller (i folkmun solcellstak) på sitt villatak.

7. Solceller fungerar inte på vintern

Att solceller inte skulle fungera på vintern stämmer inte. Solceller producerar fortfarande solel på vintern, fast samtidigt inte lika mycket som på ljusare årstider som våren och sommaren.

På vintern är det som bekant kallt, men det spelar mindre roll då solceller i själva verket gillar kyla. De blir nämligen mer effektiva när det är kallt.

Det stora problemet är mörkret. På vintern är det få soltimmar och då kan anläggningen inte producera så mycket solel som man är van vid. Läs gärna vår detaljerade artikel om hur solceller fungerar på vintern.

8. Solceller fungerar inte när det är molnigt

Solceller producerar solel även när det är skuggigt ute, men inte lika mycket som om himlen varit fri från moln. Med en optimerare i ditt solcellssystem blir en eventuell skuggförlust så liten som bara möjligt.

9. Solceller kräver för mycket underhåll

Underhållskravet för solceller är minimalt. Smuts sköljs generellt bort av regnet, och snö försvinner vanligtvis tack vare solcellernas lutning.

10. Solceller skadar taket

Solceller skadar inte ditt tak. Alla solcellsinstallatörer vet hur man installerar solceller på ett sätt som gör att de inte skadar ditt tak. Sanningen är faktiskt att solceller i många fall skyddar taket.

11. Solceller håller bara några år

Livslängden för solceller som säljs idag är minst 25 år, och i många fall längre än så. Efter 25 år har verkningsgraden för dina solceller vanligtvis minskat till ca 80 % av ursprungseffekten, men de fungerar fortfarande bra och genererar fortfarande rikligt med solel.

12. Det är bättre att vänta med att köpa solceller

Det stämmer inte. Som du kan läsa i vår artikel ”Köpa solceller nu eller vänta” är det bättre att köpa solceller idag än att vänta på bättre tider. Det är inte säkert att det gröna avdraget på solceller finns kvar hur länge som helst, och idag är importtullarna för solceller borttagna mot både Kina och Tyskland.

Skribent:
Dela på sociala medier