Solceller till villa: Information om priser, lönsamhet & installation

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 22, 2024
solceller på en villa

Intresset för att installera solceller på sin villa fortsätter växa med tiden. Fler och fler villaägare ser de många fördelar solpaneler för med sig, däribland de positiva miljöaspekterna.

Vad kostar solceller till villa?

Solceller på en villa

Priset för att installera solceller på en villa ligger på omkring 120 000 kronor, vilket motsvarar cirka 2700 kronor per kvadratmeter. Om du sedan nyttjar skatteavdraget för grön teknik sjunker priset med totalt 20%.

Hur mycket det kostar att sätta upp solpaneler på villan påverkas av flertalet faktorer, däribland vilken storlek ditt tak har och hur många paneler som ska installeras.

Priser för solcellspaket på olika villor:
Liten villa, 5 kW (30 m²): 100 000 kr
Normalstor villa, 7,5 kW (45 m²): 120 000 kr
Stor villa, 10 kW (60 m²): 160 000 kr

Vilka bidrag finns för villägare som köper solpaneler?

Som villaägare har du möjlighet att ta del av ett bidrag för solpaneler. Detta kallas det numera det gröna avdraget och det innebär du kan ansöka om att få 20% av den totala kostnaden när du installerar ett solcellspaket på din villa.

Avdraget dras av direkt på din faktura och det är solcellsföretaget som skickar in ansökan om skattereduktionen direkt till Skatteverket.

Detta ingår vid solcellsinstallation på villa

Vill du installera solceller på din villa är det oftast fördelaktigt att beställa hela projektet från ett och samma företag. Som privatperson får du inte installera solceller själv utan du måste enligt lag ta hjälp av ett certifierat elinstallationsföretag.

Nedan är vad som vanligtvis ingår när du beställer ett komplett solcellspaket till villa:

  • Planering av projektet och skräddarsydd design utefter villans förutsättningar
  • Solcellspaneler
  • Växelriktare
  • Takfästen
  • Installation utförd av certifierade och utbildade installatörer
  • Tillgång till en app där du kan följa elproduktionen

Går det sätta solceller på alla typer av villatak?

Olika typer av villatak

Det går oftast bra att sätta solceller på alla typer av tak även om vissa villatak lämpar sig bättre än andra. Exempelvis har ett tak med naturlig lutning bättre förutsättningar att generera solel än ett platt tak.

Allra bäst förutsättningar har ditt villatak om:

  • Det är relativt nytt. En solcellsanläggning håller i omkring 25 år och man bör inte byta tak under dess livslängd.
  • Det har en lutning på mellan 15 och 50 grader.
  • Det har en riktning mot antingen syd, väst, eller öst.

Det finns dock ett par typer av tak som inte lämpar sig så bra för en solcellsinstallation. Dessa är främst solpaneler på eternittak och lertegeltak. Lertegeltak har nämligen en tendens att spricka när man skruvar i dem och eternittak är skadliga att arbeta på eftersom de innehåller asbest vilket är välkänt farligt.

Har du ett tak som inte är lämpat för solpaneler av någon av ovan nämnda anledningar finns det alternativa lösningar. Du kan placera solceller på marken genom en markanläggning. Solcellspaneler som placeras på mark sätts på en ställning som likt ett tak kan lutas och placeras i ett bra läge sett till solen.

Att tänka på när man köper solceller till villa

solceller på villatak

Att köpa solceller är en stor investering. Av den anledningen är det viktigt att du både är påläst och noggrann i ditt val av både produkt och installatör. Nedan går vi igenom ett par saker som kan vara bra att tänka på inför din installation av solceller på villa:

1. Välj installatör omsorgsfullt

Val av installatör är enormt viktigt. Fråga gärna om referenser från solcellsföretagen och gå noggrant igenom recensioner från andra kunder innan du gör ditt val.

Genom vår tjänst kan du få erbjudanden från upp till tre olika installatörer med bara en offertförfrågan. Detta sparar dig tid och samtidigt kan du enkelt kan jämföra olika offerter och bolag.

2. Kontrollera ditt tak före installation

Solceller placeras ofta på taket. Innan du väljer att installera solpaneler är det alltid bra att kontrollera taket för att säkerställa att det håller för installation.

Solceller har en livslängd på cirka 25 år och det är därför fördelaktigt om även ditt tak håller under denna period. Har du sprickor, läckor eller helt enkelt ett gammalt tak kan du behöva byta ut detta innan du installerar solcellerna.

Ofta kan du kombinera bytet av ditt tak tillsammans med installationen av dina solceller eftersom många solcellsinstallatörer både arbetar med att lägga tak och montera solceller. Väljer du både att installera solceller och byta tak via samma installatör kan du dessutom ofta bli erbjuden ett mer förmånligt pris.

3. Välj rätt solcellspaket

Det finns idag flera olika typer av solcellspaket. Har du ett tak som inte har rätt förutsättningar för installation kan du exempelvis behöva välja solceller placerade på marken.

Behöver du lägga om taket i samband med installationen av solceller kan du också välja integrerade solpaneler som utgör själva taket. Ofta är detta mer estetiskt tilltalande än traditionella solpaneler.

Gå noggrant igenom dina alternativ och förutsättningar för att sedan bestämma dig för vilken typ av solcellspaket du ska välja.

Fördelar & nackdelar med solpaneler till villa

Det finns både för- och nackdelar med solceller till villa. Nedan går vi igenom vad som är värt att känna till:

Fördelar

  • Ger dig en större frihet och lägre energikostnader
  • Du blir mindre beroende av elmarknadens upp- och nedgångar
  • Stor chans att öka värdet på din villa
  • Du gör en stor insats för miljön
  • Möjlighet att tjäna pengar på din elproduktion om du säljer din överskottsel
  • Du får investeringsstöd från staten i och med det Gröna Avdraget
  • I regel kräver solpaneler väldigt lite underhåll

Nackdelar

  • Dyr investering
  • Tar mycket plats och kan förändra husets karaktär
  • Solceller är väderberoende
  • Det är fortfarande dyrt och svårt att lagra solel

Vanliga frågor

Nedan besvarar vi vanliga frågor kopplat till solceller på villan.

Hur mycket el ger solpaneler på en villa?

En solpanel har ett standardvärde på 360 watt där varje kilowatt i panelen kan ge omkring 1000 kWh per år. Ju fler solceller du har på din villa, desto mer el kan genereras per år.

Hur många solceller får plats på ett villa?

Oftast kan du täcka en stor del av taket på en villa med solpaneler. Som utgångspunkt brukar man säga att ett vanligt villatak brukar rymma mellan 40 och 60 kvadratmeter av solceller. Hur många solceller som får plats på ditt tak beror dock på hur stort taket är.

Krävs bygglov för att sätta solceller på en villa?

Oftast behövs inget bygglov för att installera solceller på en vanlig villa, så länge området inte är kulturmärkt. 2018 avskaffades nämligen kravet på bygglov men däremot finns det ett par undantag. Har ditt hus exempelvis ett kulturhistoriskt värde kan du behöva ansöka om bygglov för att få placera solceller på din villa.

Är det lönsamt att installera solpaneler på en villa?

Det är vanligtvis lönsamt att installera solpaneler på en villa. I regel brukar man räkna med en avkastning på cirka 6-7% per år, vilket innebär att återbetalningstiden ligger på cirka 12-15 år.

Kan solceller göra din villa oberoende av el?

Nej, solceller kan inte göra din villa oberoende av el. Även om du har ett solcellsbatteri kan du inte lagra så mycket solel som krävs för att din villa ska bli energioberoende på vintern.

En uppkoppling mot ett elbolag krävs, dels för att du ska kunna sälja solel som din villa inte kan göra av med, och dels för att du ska kunna köpa el när det krävs.

Vilka solceller är bäst för villor?

Har du ett stort villatak med plats för mycket solceller passar de flesta solceller, men har du begränsat med yta på ditt villatak är det normalt bäst med solceller med hög verkningsgrad. Detta då solceller som är högeffektiva klarar av att producera särskilt mycket solel på en begränsad yta.

Kräver solceller en ny villaförsäkring?

Nej, solceller kräver normalt inte att du tecknar en ny försäkring eller en tilläggsförsäkring. Vanligtvis ingår ett bra skydd för dina solceller i din hemförsäkring, men säkerställ alltid vad som gäller med ditt försäkringsbolag innan solcellerna driftsätts.

Får jag en dyrare villaförsäkring med solceller på taket?

Nej, vanligtvis får du inte en dyrare försäkring ifall du har solceller på ditt villatak. Din hemförsäkring kan bli lite dyrare om du behöver höja det försäkrade värdet på ditt hus hos försäkringsbolaget, men den eventuella prisökningen är normalt låg.

Skribent:
Dela på sociala medier