Solcellsinstallation: Att tänka på vid installation av solceller
Går du och funderar på att installera solceller för att själv producera din egen elektricitet så kan du här få information som hjälper dig att komma igång med ditt projekt och även vad du behöver tänka på inför din solcellsinstallation.
Solceller är en bra investering som betalar sig på sikt. Genom att installera rätt solceller så finns det möjlighet att i framtiden få en bra avkastning på sin investering genom minskade elförbrukningskostnader.
Att göra en solcellsinstallation kan vara ett bra komplement till den vanliga elförsörjningen som också innebär att du kan spara betydande summor för dina energikostnader.
I denna artikel får du råd om vad du ska tänka på inför en installation av solceller.
Att planera inför din solcellsinstallation
När du ska investera i solceller så behöver du planera. Dels behöver du se till att du har plats för att installera solceller i ett läge där solen ger mest effekt och dels så behöver du bestämma hur stor solcellsanläggning du ska investera i.
Här på SolcellsOfferter kan du begära tre offerter kostnadsfritt från olika solcellsföretag. I samband med det så kan du få kostnadsfri rådgivning och hjälp från det företag som kontaktar dig.
När du ska installera solceller så har du möjlighet att göra ett så kallat grönt avdrag på både arbetskostnaden och materialet. Det innebär att du får 20% reducerat på totalpriset.
Genom att använda sig av avdraget så blir en investering i solceller än mer lönsam och därmed så får man snabbare tillbaka de pengar som man har betalat.
Nedan har vi skapat en checklista du kan följa inför din solcellsinstallation.
Checklista inför att installera solceller:
1. Är ditt tak i gott skick eller behövs en renovering? Om ditt tak har ett renoveringsbehov kan det vara bäst att utföra renoveringen innan du installerar solceller, då anläggningen kommer sitta kvar på taket under minst 25-30 år.
2. Kontrollera åt vilket väderstreck ditt tak vetter mot. Tak som vetter åt syd lämpar sig bäst för solceller, men även väst- och östvända tak fungerar bra. Du bör även kontrollera taklutningen, då det optimala är att ha en lutning på mellan 15 och 50 grader. Det är också bra om taket är relativt skuggfritt.
3. Vad har du för taktyp? Kontrollera även om det finns utrymme för byggnadsställning eller kranbil intill ditt hus, så att installationen kan göras så smidigt som möjligt.
4. Hur stor är din elanvändning per år? Ta också reda på hur stor din huvudsäkring är. Detta behövs för att avgöra hur stor anläggning som passar din fastighet.
5. Du bör kontrollera om det krävs bygglov för din solcellsanläggning. Normalt så krävs inget bygglov men det kan finnas undantag i vissa bostadsområden som gör att du kan behöva ansöka om byggnadslov. Kontakta din kommun och fråga för att vara på den säkra sidan.
6. Se även till att du har rätt att ta del utav Grönt avdrag i samband med din installation. Exempelvis så måste du eller dina föräldrar äga fastigheten. Du behöver också ha betalt in motsvarande belopp i skatt. Läs mer om regler för det gröna avdraget på Skatteverkets hemsida.
7. Ta in och jämför minst 3 offerter. Energimyndigheten rekommenderar att du ska jämföra minst 3 offerter, vilket du enkelt och kostnadsfritt kan göra via vår tjänst. Allt du behöver göra är att skapa en offertförfrågan.
Så går en installation av solceller till
Själva solcellsinstallationen tar inte så lång tid efter att allt det praktiska är klart. Normalt sett så får man sina solceller monterade på ett par dagar, beroende på storleken, och därefter så ska solcellsanläggningen kopplas in på elnätet vilket hanteras av ditt elbolag.
Det innebär att det går relativt fort att få en solcellsanläggning installerad på sin fastighet och att man ganska snabbt kan komma igång med att producera egen el. Att installera solceller själv är inte tillåtet, det måste utföras utav en auktoriserad elinstallatör.
Såhär brukar en installation av solceller gå till:
- Förarbete: Installatören börjar med att sätta upp skenor på ditt tak som själva solpanelerna skall monteras på. Beroende på vad du har för typ av tak kan typen av utrustning som används variera. Om ditt hus är högt krävs också att man installerar en byggnadsställning innan arbetet påbörjas.
- Installation av solpaneler: Efter att monteringsutrusning installerats på ditt tak sätts solpanelerna på plats.
- Installation av växelriktare: När solpanelerna sitter på ditt tak är det dags att installera en växelriktare, som oftast placeras inuti huset och som omvandlar den likström som solcellerna producerar till växelström.
- Uppkoppling av solpaneler: Till sist behöver en behörig elektriker koppla upp solpanelerna och testa så att de fungerar som de ska.
Vanliga frågor om solcellsinstallation
Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna vi får om solcellsinstallationer.
Vad kostar installation av solceller?
Kostnaden för en solcellsinstallation brukar motsvara ungefär 25% utav totalkostnaden för anläggningen. Om du köper en solcellsanläggning på 7.5 kW, som kostar cirka 120 000 kronor, betalar du alltså 30 000 kronor för själva installationen.
Hur lång tid tar en solcellsinstallation?
De flesta solcellsinstallatörer brukar kunna installera en komplett solcellsanläggning på en normalstor villa på cirka 2-3 dagar. Oftast är det projekteringen och leverans utav materialet som tar längst tid.
Kan man installera solceller själv?
Som med mycket annat kan man självklart utföra stora delar utav installationsarbetet av solceller själv. Dock måste en behörig elektriker anlitas för att utföra själva elarbetet, detta för att minimera risken för framtida elolyckor och minska risken för effektförlust.
Kan man installera solceller på vintern?
Ja, det går bra att installera solceller på vintern förutsatt att taket är fritt från is och snö.