Solpaneler: Information & guide inför ditt köp
Om du går i tankar på att skaffa solpaneler till ditt tak finns det en del saker som kan vara bra att känna till så att du kan göra en så lönsam investering som möjligt.
Just nu pågår en solenergirevolution i Sverige, dels på grund av att priset på solpaneler har minskat med hela 90% sedan 2008, men också på grund av det fördelaktiga gröna avdraget som från år 2023 ger dig hela 20% avdrag på totalkostnaden när du investerar i solceller.
I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta innan du köper solpaneler.
Vad kostar solpaneler?
Det som främst påverkar priset är vilken effekt och storlek din solcellsanläggning har. På en normalstor villa kan man räkna med att priset för solpaneler blir cirka 2700 kr per kvadratmeter, inklusive installation. En tumregel är att ju större anläggning du installerar, desto billigare blir priset per kvadratmeter.
Nedan kan du se prisexempel på vad det kan kosta att installera solpaneler på olika typer utav fastigheter:
Sommarstuga (20 kvm, 3kW): | 60 000 kr* |
Liten villa (30 kvm, 5kW): | 80 000 kr* |
Stor villa (60 kvm, 10kW): | 128 000 kr* |
Lantbruksfastighet (100 kvm,15 kW): | 220 000 kr |
Bostadsrättsförening (130 kvm, 20 kW): | 300 000 kr |
*Med det gröna avdraget på 20% inräknat.
Olika typer av solpaneler
Det finns flera olika typer av solpaneler och här förklarar vi de viktigaste skillnaderna mellan de olika alternativen som finns på marknaden.
Monokristallina solceller
De monokristallina solcellerna är tillverkade av en enda kiselkristall (mono betyder ensam). Denna typ av solpanel är den mest effektiva, men den är också något dyrare. Många solcellsföretag brukar prata om premiumpaneler och då är det monokristallina solpaneler som avses.
Snabbfakta:
- Svarta till färgen.
- De mest effektiva solpanelerna, men samtidigt de dyraste.
- Har en genomsnittlig verkningsgrad på cirka 19%.
Polykristallina solceller
Polykristallina solceller består av flera sammansmälta kiselkristaller (poly betyder många). Solpanelerna med polykristallina solceller känner du igen på den lätt blåa nyansen. Dessa paneler har lite lägre effekt, men har av tradition också varit lite billigare.
Snabbfakta:
- Blåa till färgen.
- Mindre effektiva än monokristallina, men också billigare.
- Har en genomsnittlig verkningsgrad på cirka 17%.
Integrerade solpaneler i taket
Idag kan du ersätta ditt befintliga tak med ett så kallat solcellstak som har solceller integrerade i takmaterialet. Den stora fördelen är att det är mycket snyggt och gillas därför av arkitekter och designers.
Nackdelen är att det är betydligt dyrare än solpaneler som du monterar ovanpå ditt befintliga tak, eftersom du måste byta ut hela ditt tak.
Snabbfakta:
- Ersätter ditt tak med integrerade solceller.
- Mindre effekt än traditionella solpaneler, men mer estetiskt tilltalande.
- Dyrare per kvadratmeter än vanliga solpaneler.
Vad ingår i en solcellsanläggning?
En solcellsanläggning har flera beståndsdelar och nedan kan du läsa mer om dessa. Notera att solcellsbatteri och optimerare är tillval som vanligtvis inte ingår i ett färdigt solcellspaket.
Solpaneler
Solpaneler är den delen av anläggningen som du ser på taket. Det är svarta eller svagt blåa, fyrkantiga paneler. Kiselcellerna i panelen omvandlar solljuset till el.
Monteringssystem
För att panelerna ska sitta fast ordentligt på taket och stå pall för både väder och vind så krävs det ett ordentligt monteringssystem.
Systemet brukar bestå av skenor och takkrokar och finns i olika utförande beroende på vilken typ av tak de ska monteras på. Det finns också speciella stativ som du använder när du ska montera dina solpaneler på marken.
Växelriktare
Solcellerna producerar likström, men den ström vi har i våra vägguttag är växelström. Därför måste din anläggning ha en växelriktare som gör om likströmmen till användbar växelström.
Växelriktare finns med olika kapacitet beroende på hur stor effekt du har på dina solpaneler. En växelriktare kan också kallas för en “inverter”.
Solcellsbatteri
Ett lagringsbatteri till dina solceller har till uppgift är att lagra den energi som skapas av för att du ska kunna använda den de tider på dygnet då solen inte lyser.
Den här typen av batterier är fortfarande väldigt dyra och i dagsläget är det mer lönsamt att köpa el från elnätet då dina solceller inte producerar någon el.
Optimerare
En optimerare hjälper dig att få ut maximal effekt av dina solpaneler även om några av dem befinner sig i skugga.
Rent tekniskt så fungerar det så att panelerna agerar mer självständigt vilket gör att de paneler som får solljus på sig kan leverera maximal effekt utan att påverkas av att andra paneler befinner för tillfället är skuggade.
Installera solpaneler på taket eller marken?
Det vanligaste är att sätta upp solpaneler på taket, fördelen med detta är att det inte tar någon extra plats på din tomt.
Men i vissa fall lämpar sig inte taket för solceller, det kan handla om taklutning eller att taket befinner sig i skugga under stor del av dygnet. Då kan en installation av solpaneler på marken vara ett bra alternativ.
Fördelen är att du själv kan styra placering, lutning med mera. Det finns till och med roterande stativ som gör att panelerna alltid är riktade mot solen.
De uppenbara nackdelarna med att montera dina solpaneler på marken är att det tar ganska mycket plats. Dessutom är de mer lättåtkomliga för tjuvar och skadegörelse. Du får också räkna med att en sådan anläggning blir något dyrare, jämfört med en takmonterad.
Därför rekommenderas det alltid att först utreda om det är möjligt att installera solpanelerna på taket innan du tittar på några alternativa lösningar.
Checklista när du ska köpa solpaneler
När du ska köpa solpaneler till exempelvis din villa är det en del saker du behöver tänka på. Nedan sammanfattar vi det viktigaste.
- Ta reda på din årliga elförbrukning. För att kunna skaffa en lagom dimensionerad anläggning så behöver du veta hur mycket el du förbrukar. Vet du inte det så kan ditt elbolag hjälpa dig med de siffrorna.
- Se över om ditt tak är lämpligt för solpaneler. Om ditt tak är för platt eller har en väldigt kraftig taklutning så är det inte säkert att du kan montera solpaneler. Det är också bra om ditt tak inte skuggas av exempelvis höga träd eller andra byggnader i närheten. Ditt tak bör också vara i gott skick, eftersom det blir ganska bökigt om du exempelvis skulle behöva byta takpannor efter att solpanelerna är monterade. Allra bäst är det om ditt tak ligger i söderläge, men även öster- och västerläge kan fungera.
- Ta in och jämför flera offerter. Som alltid när du gör investeringar i din fastighet ska du se till att ta in offerter från flera olika leverantörer. Det hjälper dig både att hitta den bästa lösningen och att få det bästa priset.
- Ta gärna emot platsbesök. Är du helt ny på solenergi så rekommenderar vi att du bokar in ett personligt möte, gärna ett platsbesök, utav en eller flera installatörer. Många leverantörer kommer gärna ut och tittar på just dina förutsättningar, vilket leder till mer precisa offerter.
- Se över ditt elbolag. För att kunna sälja din överskottsel så måste du ha ett avtal med ditt elbolag. Se över vad ditt elbolag betalar när du säljer dem din överblivna solel och jämför med vilka erbjudanden som finns på marknaden. I vissa fall kan det vara värt att byta elbolag i samband med att man installerat solpaneler på taket.
Bidrag och avdrag för solenergi
Det finns inte längre något bidrag, utan istället gäller det nya gröna avdraget som du som privatperson kan använda dig av när du installerar solpaneler. Du behöver inte ansöka om avdraget, utan det görs direkt på din faktura och sedan sköter solcellsföretaget det administrativa arbetet med skatteverket.
Det fungerar ungefär som ett ROT-avdrag och ger dig 20% tillbaka på totalkostnaden när du köper solpaneler inklusive installation. Det gröna avdraget ger också 50% avdrag vid installation av solcellsbatteri eller laddbox till din elbil.
Solpaneler inkl. installation | 20% avdrag |
Solcellsbatteri inkl. installation | 50% avdrag |
Laddbox till elbil inkl. installation | 50% avdrag |
Det högsta beloppet du kan bli beviljad är 50 000 kronor per år.
Du behöver inte krångla med några speciella dokument eller ansökningar utan din leverantör gör avdraget direkt på din faktura, precis som det funkar med ROT-avdraget.
Du kan läsa mer om den gröna skattereduktionen på Skatteverkets hemsida.
Är det lönsamt med solpaneler?
Man brukar räkna med att en normalstor solcellsanläggning på en villa ger dig ca 6-7% avkastning per år.
Det innebär att återbetalningstiden för solceller i genomsnitt ligger på 15 år. Har du en stor solcellsanläggning så går det fortare och har du en liten anläggning så får du räkna med att det tar lite längre tid innan din investering har återbetalat sig.
Nedan kan du se en grov kalkyl på hur lönsamheten ser ut i en medelstor anläggning.
Inköp av solpaneler & installation (-20% avdrag): | 80 000 kr |
Ungefärlig elproduktion per år: | 5000 kWh |
Besparing per år: | 6000 kr |
Återbetalningstid (80.000 / 6.000): | 13,3 år |
Om framtidens elpriser blir högre så blir återbetalningstiden ännu kortare eftersom du sparar ännu mer pengar på att producera din egen el, samtidigt som du får bättre betalt när du ska sälja solelen.
Förutom den rent ekonomiska aspekten så gör du även en miljövinst då solenergin är en ren form av energi som inte släpper ut några växthusgaser när den produceras. Att vara med och bidra till en mer hållbar framtid är också ett starkt argument för att investera i solpaneler.
Vanliga frågor
Nedan besvarar vi de allra vanligaste frågorna gällande solceller och solpaneler. Om du vill ha ännu mer information rekommenderar vi dig att kika igenom vår blogg, där vi löpande publicerar informationsartiklar om solenergi.
Hur fungerar solpaneler?
När solens strålar träffar en solcell bildas en spänning mellan ovansidan och baksidan på solpanelen. Denna spänning skapar likström som sedan omvandlas till växelström utav en växelriktare, som oftast placeras inuti huset. Den ström som produceras används direkt och överskottet av el förs antingen ut på elnätet för försäljning eller lagras i ett solcellsbatteri.
Hur många solpaneler behöver man?
En bra tumregel är att man ska ha tillräckligt många solpaneler för att kunna täcka halva sin årsförbrukning utav el. En genomsnittlig villa förbrukar ungefär 10 000 kWh per år vilket innebär att en solcellsanläggning på 5 kW, som producerar ungefär 5000 kWh per år, är lagom. En sådan anläggning har en yta på cirka 30 kvadratmeter och består av cirka 18 paneler.
Vad kostar det att installera solpaneler?
Själva installationen utav solpaneler brukar kosta ungefär 25% utav totalkostnaden för en solcellsanläggning. Det innebär att du betalar cirka 30 000 kronor för installation av en solcellsanläggning på 5 kW.
Hur länge håller en solcellsanläggning?
Man brukar räkna med att solpaneler har en livslängd på minst 30 år, men det finns rapporter om anläggningar som har varit funktionsdugliga långt längre än så. Normalt sett får man en effektgaranti på cirka 25 år på de moduler man installerar.
Ska jag välja polykristallina eller monokristallina solpaneler?
Monokristallina solpaneler är i normalfallet det bättre valet. Detta tack vare att de bland annat är snyggare, lättare att få tag på, har en högre verkningsgrad och ger mer solelstillverkning per krona jämfört med polykristallina solpaneler. Polykristallina solceller för solcellsanläggningar är nästan helt utfasade.
Vad är märkeffekten för en solpanel?
Märkeffekten för en solpanel är maxeffekten solpanelen har under standardiserande testförhållanden (STC). Under STC är utsätts solpanelen för en solinstrålning på 1 000 W/m2 medan temperaturen hålls på 25 grader.
Vad är en solpanels pris per watt?
En solpanels pris per watt är ett mått på hur prisvärd den är. Ju lägre pris per watt en solpanel har desto mer prisvärd är den. För att räkna ut en solpanels pris per watt dividerar du märkeffekten med priset. Ett normalt värde för pris per watt är 10–16 kr.
Vad är en produktgaranti för solpaneler?
Produktgarantin för dina solpaneler innebär i normalfallet att du får en ny solpanel ifall någon av de solpaneler du har slutar producerar el. Generellt har solpaneler en produktgaranti på 10–15 år. Produktgarantin är inte samma sak som effektgaranti, en stor skillnad är att effektgarantin inte täcker solpaneler som helt slutat producera el, medan produktgarantin gör det.
Vad är verkningsgraden för en solpanel?
Verkningsgraden för en solpanel är en solpanels förmåga att omvandla solens strålar till elektricitet. Verkningsgraden uppges i procent, och högst verkningsgrad per krona har nästan alltid monokristallina solpaneler.
Vad är en tier 1-tillverkare av solpaneler?
En tier 1-tillverkare av solpaneler är en solpanelstillverkare som har en särskilt god ekonomi. Ju bättre ekonomi en tillverkare har, desto mer sannolikt blir det att du kan använda de garantier som tillverkaren ger beträffande t ex funktion och hållbarhet.
Vad är en en solpanels baksida gjord av?
Solpanelers baksidor är oftast gjorda av glas eller plastfilm. Glas klassas generellt som ett bättre baksidematerial än plastfilm. Solpaneler med baksida av glas har ofta bättre produkt- och effektgarantier jämfört med solpaneler med baksida av plastfilm.
Spelar det någon roll var solpanelen är tillverkad?
Solpanelernas tillverkningsland är ingen bra indikator på vad solcellerna är av för kvalitet. Däremot är det bäst ur miljösynpunkt att ha solpaneler som är tillverkade i Europa snarare än i Asien.